Bedste riskoger til prisen
Oversigt over indhold
ToggleLeder du efter en riskoger til dit køkken, men ikke har nogen idé om hvad du skal gå efter? Så er du kommet til det rette sted. Vi har undersøgt en masse forskellige riskoger fra danske webshops, og udvalgt dem som vi mener er de bedste til prisen.
Det skal lige understreges at vi ikke har testet de udvalgte riskogere. Vi har researchet, læst en masse anmeldelser og studeret de forskellige specifikationer, og udvalgt riskogerne på baggrund af disse informationer.
7 udvalgte riskogere
Efter at have gennemgået en masse forskellige riskogere, er jeg kommet frem til 7 forskellige, som jeg vil anbefale. Der er tale om 7 riskogere, som ikke ligger i en prisklasse hvor alle kan være med. Jeg har også set på en masse dyre modeller, men de kan typisk det samme som de billigere modeller. De helt dyre riskogere er også lavet til industrikøkkener og kan lave meget store portioner ris af gangen, og det er der meget sjældent behov for i et almindeligt køkken. Så dem har jeg valgt ikke at tage med.
De 7 udvalgte riskogere er:
- Russel Hobbs 19750
- OBH Nordica 6322 Rice Cooker Inox
- TriStar RK-6127
- Gastroback 42507
- Wilfa RC-10D
- Severin RK 2425
- Princess 271950
1. Russel Hobbs 19750 - Bedst til prisen
Russel Hobbs 19750 har de funktioner en riskoger skal have. Den har en stor kapacitet på 1,8 liter, hvilket er mere end rigeligt til en almindelig familie. Derudover har den automatisk stop-funktion, så når dine ris er færdige, slår den automatisk over på et varmholdningsprogram, som holder risene varme indtil i skal spise. Super smart i en travlt hverdag.
Riskogeren er forholdsvis hurtig til at koge dine ris. Testpersoner hos which.co.uk har afprøvet modellen og det tog 13½ minut at lave 2 kopper basmatiris, som passer til 2-3 personer. Samme mængde fuldkornsris tog 35 minutter. Under testen kunne de konkludere, at hvis man spiste basmatirisene lige når de var færdige, så var der stadig lidt bid i dem. Men lod man dem ligge noget tid på varmholdningsprogrammet, så blev de bedre.
Når man køber Russel Hobbs 19750 riskoger, medfølger der selvfølgelig målekop og spartel. Men der medfølger også en smart damp-bakke, til at dampe fisk og grønsager. Du kan derfor lave et helt måltid mad, uden at gøre brug af komfur og ovn. På den måde spare du både på strømmen og opvasken, og så laver man generelt også sundere mad ved at dampe det. Man undgår nemlig fedtstoffer og undgår tab af vitale vitaminer og mineraler. Så det er jo en win-win-situation.
Prisen er i den helt lave ende af skalaen, men du behøver ikke være bange for at kvaliteten også er i den lave ende – det er ikke tilfældet her. Du får meget for pengene, og er også derfor vi rangerer den som nummer 1.
Specifikationer:
Mærke: Russell Hobbs
Produkttype: Riskoger/-damper
Kapacitet: 1,8 liter
Strømforbrug: 700 watt
Medfølgende tilbehør: Spartel, målekop og damp-bakke
2. OBH Nordica 6322 Rice Cooker Inox
OBH Nordica 6322 kommer ind på en klar andenplads, og andre hjemmesider har da også udvalgt denne model som “Bedst til prisen”, men grundet den lidt højere pris er jeg altså ikke enig. Men når det er sagt, så får du ligesom med modellen fra Russell Hobbs, er virkelig god riskoger, som har en kapacitet på 1,8 liter, automatisk tænd/sluk og varmholdningsprogram. Præcis det samme som Russell Hobbs. Dog har OBH Nordica 6322 ikke en tænd/sluk-knap på selve riskogeren, så man skal tænde/slukke på kontakten. Når man tager dette lille minus og sammenholder det med prisen, ryger denne model altså ned på anden-pladsen.
Udover at lave ris, kan du med dampfunktionen også dampe fisk og grøntsager, hvilket gør madlavningen super enkel. Desværre er selve gryden ikke dyb nok til at både kan lave og f.eks grøntsager på samme tid, hvilket ellers havde været fedt.
Riskogeren er udstyret med en aftagelig ris-beholder, som har en praktisk non-stick-belægning. Dette betyder at rengøringen er super nem. Låget er lavet af glas, så det kan man komme i opvaskemaskinen.
Specifikationer:
Mærke: OBH Nordica
Produkttype: Riskoger/-damper
Kapacitet: 1,8 liter
Strømforbrug: 400 watt
Medfølgende tilbehør: Målebæger og ske
3. TriStar RK-6127 - Bedste pris
På en flot tredje-plads, kommer TriStar RK-6127, som også er den riskoger med den billigste pris. Og den er ikke bare billig – det er faktisk en utrolig god riskoger til prisen.
På få minutter kan du lave de lækreste ris. Og du behøver ikke bekymre dig om at overkoge risene eller at de skal brænde på. Riskogeren skifter nemlig automatisk til “Hold-varme”-funktionen, når risene er færdige. Temperaturen forbliver 70 til 75 °C, hvilket er rigeligt til at holde risene varme i timevis. Den er dermed perfekt hos børnefamilien, hvor man ikke altid lige har begge øjne i køkkenet.
Takket være sit stilfulde design, store kapacitet på 1,5 liter og effekt på 500 Watt er TriStar RK-6127 riskogeren den perfekte tilføjelse til dit køkken.
Riskogeren har en lidt mindre kapacitet, end de to foregående modeller. Men med 1,5 liter, er der stadig ris nok til en stor familie. 1,5 liter er nok til ca. 10 portioner ris.
Den indvendige gryde er med non-stick belægning, som gør at risene ikke klæber fast til gryden og dermed er meget nemmere at rengøre. Desuden kan den tages ud, hvilket gør det endnu nemmere.
Riskogeren er designet i rustfrit stål, hvilket giver den et stilfuldt look. Den har to lamper, som angiver om riskogeren er tændt eller om “Hold-varme”-funktionen er aktiveret.
Specifikationer:
Mærke: TriStar
Produkttype: Riskoger/-damper
Kapacitet: 1,5 liter
Strømforbrug: 500 watt
Medfølgende tilbehør: Målebæger og ske
4. Gastroback 42507
Gastroback 42507 er en riskoger i tysk kvalitet, hvor du får virkelig meget for pengene.
Med en kapacitet på hele 3 liter færdige ris, kan selv den største familie blive mætte. Men Gastroback 42507 kan mere end blot koge ris, du kan også koge pasta, lave grød, supper og gryderetter. Og med den medfølgende damp-sigte, kan du også dampe fisk og grøntsager, samtidigt med at du laver dine ris.
Gastroback 42507 slukker selv når din ris er færdige og holder ligeledes maden varm, så man ikke behøver at spise det lige med det samme, når det er færdigt.
Gryden er super nem at rengøre, da den indeni er belagt med non-stick. Selve gryden kan udtages, og alt tilbehør tåler opvaskemaskine.
Et lille minus ved denne model, er at den er lavet i delvist rustfrit stål, som hurtigt bliver ridset og altid ser beskidt ud, hvis man ikke hele tiden tørre den ren. Og så er prisen lidt højere end de andre modeller. Men absolut en riskoger som alle ville være glade for.
Specifikationer:
Mærke: Bastroback
Produkttype: Riskoger/-damper
Kapacitet: 3 liter
Strømforbrug: 450 watt
Medfølgende tilbehør: Damp-sigte, målebæger og risske
5. Wilfa RC-10D
Wilfa RC-10D er en multifunktionel riskoger, der er fremstillet i børstet stål udvendigt og er med non-stick belægning indeni. Den laver perfekte ris til hele familien, og kan selvfølgelig også dampe grøntsager og fisk ved brug af den medfølgende damprist.
Maskinen har fire forudindstillede programmer til hhv. hvide ris, fuldkorn, dampning og sautering. Så det er nemt at vælge lige nøjagtigt den type ris du vil lave, eller om du vil bruge gryden til at lave grød eller gryderet.
Den har en fin kapacitet på hele 1,8 liter ris, men kan desværre ikke lave ris og dampe f.eks grøntsager på samme tid, hvilket i min verden er et stort minus. Derfor ryger den også et godt stykke ned af listen.
Specifikationer:
Mærke: Wilfa
Produkttype: Riskoger/-damper
Kapacitet: 1,8 liter
Strømforbrug: 700 watt
Medfølgende tilbehør: Damp-sigte, målebæger og spartel.
6. Severin RK2425
Severin RK2425 er lavet i højkvalitets rustfrit stål og har en lækker non-stick gryde på 1,8 liter, som nemt kan tages ud og vaskes.
Riskogeren har en stor kapacitet hvor du kan fylde hele 1,8 liter ris i. Dette giver ca. 3 liter færdige ris, hvilket er mere end rigeligt til selv den største familie.
Med den medfølgende damp-sigte, kan du nemt dampe fisk, grøntsager, kartofler mv. Det er faktisk kun fantasien som sætter grænser.
Med hold-varm-funktionen kan du holde dine ris eller andre råvarer varme, indtil de skal serveres. Riskogeren har desuden kondensopsamler og aftagelige ledning, der gør den nem at opbevare.
Specifikationer:
Mærke: Severin
Produkttype: Riskoger/-damper
Kapacitet: 1,8 liter
Strømforbrug: 650 watt
Medfølgende tilbehør: Damp-sigte, målebæger og ske.
7. Princess 271950
Princess er måske ikke et mærke vi kender så godt herhjemme, med mindre man er lystsejler – så har man nok drømt om en Princess-båd mere end én gang. Men selvom de hedder det samme, har producenterne absolut intet med hinanden at gøre.
Princess er et hollandsk firma, som laver køkkenudstyr ud fra devisen “Det skal være sjovt at lave mad”, et udtryk som jeg er helt enig i.
Princess 271950 er en lækker riskoger, som er lavet i rustfrit stål og er med en 1,8 liters gryde.
Kogeren kommer med et varmebestandigt hus, og den har desuden beskyttelse mod overophedning såvel som tørkogning. Derudover har riskogeren en praktisk non-stick belægning, der sikrer, at risene ikke koger fast.
Selvom navnet antyder noget andet, kan Princess riskogeren bruges til andet end bare ris. Lav dig en lækker og sund skål havregrød om morgenen eller en frittata eller omelet til frokost. Du kan endda lave en lækker og blød cheesecake eller chokoladekage i riskogeren.
Specifikationer:
Mærke: Princess
Produkttype: Riskoger/-damper
Kapacitet: 1,8 liter
Strømforbrug: 700 watt
Medfølgende tilbehør: Damp-sigte, målebæger, spartel og ske.
FAQ
Sådan laver du perfekte ris med en riskoger
Skyl dine ris
Skyl dine ris 2 gange, så du slipper af med meget af den stivelse der er i risene. Stivelsen gør bl.a at dine ris klistre sammen i klumper.
Du kan vaske risene direkte i riskogeren og bruge dine hænder til at røre rundt i riskornene. Hæld det uklare vand ud af gryden og gentag en eller to gange, hvis det er nødvendigt. Vandet behøver ikke være helt klart.
Det er vigtigt at bemærke, at nogle hvide ris produceret i USA er beriget med ekstra næringsstoffer (jern, folinsyre osv.), og ved vask af dine ris kan du potentielt fjerne disse tilsatte næringsstoffer.
Tilsætning af vand og ris
Uanset hvilken type ris du vil koge, skal benytte forholdet 1:1 – altså 1 del ris og 1 del vand. Så skal du lave 3 dl. ris, så skal du benytte 3 dl. vand. Dette forhold, synes jeg, giver perfekte og luftige ris hver gang. Du skal muligvis tilpasse forholdet en lille smule til din smag og specifikke rismærker, og muligvis endda din riskoger. Men det står i manualen.
Tilbered dine ris
Når du har fyldt din gryde med ris og vand, skal du sætte den tilbage i riskogeren og tænde den. Nogle riskogere har forskellige tilberedningsprogrammer, så læs dine manual for at sikre, at du ved, hvad den laver. Tilberedningen tager typisk fra 20-30 minutter.
Kilder
Jeg har benyttet mange forskellige hjemmesider, når jeg læst tests og anmeldelser af riskogere. Jeg kan ikke linke til hvert enkelt test, men blot henvise til nogle af de hjemmesider jeg har haft stor nytte af: