Bedste Morter til prisen

En morter er et gammelt køkkenredskab, der bruges til at knuse og male ingredienser. Det er en lille skål, som er lavet af forskellige materialer såsom marmor, granit, porcelæn, træ eller sten, og som er designet til at blive brugt i kombination med en pestel, som er en lang, cylindrisk stav. Sammen bruges morter og pestel til at knuse og male ingredienser som fx krydderier, nødder, lægemidler eller til at lave pastaer, pestoer eller cocktails. Det er et gammelt værktøj, som stadig er populært i mange køkkener rundt om i verden.

Morteren er et fantastisk redskab i køkkenet til at få så meget smag ud af dine ingredienser som muligt. Og hvis du ikke allerede har en, så bør du se at få en anskaffet.

Men hvad skal man holde øje med, når man er på udkig efter en god morter? Selvom redskabet er simpelt er der faktisk en betydelig forskel på de forskellige produkter – og dem går vi i dybden med her på siden.

Herunder har vi nemlig listet de bedste mortere til prisen. Så er det bare at vælge den, du foretrækker.

Dorre Birkedal Morter

Dorre Birkedal Morter

Med en Dorre Birkedal Morter får du den billigste morter på vores liste. Hvis du ønsker dig en flot morter på budget er denne altså den første, du bør overveje.

Dorre Birkedal Morter kommer med skål og støder i en flot, sort granit. Skålens yderside er glat og blank, mens indersiden er ru, hvilket bidrager til knusningen af råvarerne. Støderen har ligeledes en glat ende til grebet, og en ru, funktionel ende til skålen, med en flot glidende overgang imellem. Støderen har desuden en god længde, så dine fingre ikke kommer i kontakt med skålen under brug.

Skålen har en omvendt flaskehals-form, hvilket giver den et elegant udtryk. Det gør også skålen nem at holde ved, da rillen fungerer som et greb for den anden hånd. 

Granitmaterialet er særdeles holdbart, hvilket sikrer både skål og støder mod slag og tab under brug. Til gengæld gør granitmaterialet også, at Dorre Birkedal Morter ikke går i opvaskemaskinen. Her må du i stedet finde børsten og sæbevanden frem, når du er færdig med at bruge den. 

Der er ingen tydelige producentnavne på hverken skål eller støder, hvilket giver et råt udtryk – som var den næsten skåret direkte ud af granitsten og efterfølgende leveret til dit køkken. Hvis du i forvejen har et råt udtryk i dit køkken, så kan Dorre Birkedal Morter altså spille rigtig godt op ad det.

Fordele

 • Simpelt, råt design
 • Granit-materialet sikrer god holdbarhed og høj funktionalitet
 • Skålen er nem at holde fast i under brug

Ulemper

 • Går ikke i opvaskemaskinen – skal vaskes op i hånden

Specifikationer

Materiale: Granit
Farve: Sort
Vægt: Ikke oplyst
Højde: 9 cm.
Bredde: 13 cm.

Zwilling Morter

Funktion Morter

Med en Zwilling Morter får du endnu en tilføjelse til Zwilling-samlingen i dit køkken. Hvis du i forvejen har flere Zwilling-produkter, og er glad for dem, så bør du unde dig selv at udvide listen over dit køkkenudstyr med denne morter.

Her får du igen en morter i granit – med skålen poleret på ydersiden, og ru på indersiden. Selve støderen er poleret fra top til bund, hvilket giver et flot, elegant udtryk. Til gengæld trækker det polerede støder-hoved lidt fra i morterens funktionalitet, da du kun har én ru overflade, der arbejder på ingredientserne i knuseprocessen.

Når vi nu er ved støderen, så bør vi også tale om dennes størrelse. For hvor Zwilling ellers generelt har proportionerne i orden i deres produkter, så er denne støder altså til den mindre side. Vi taler både om bredden på støderen, der er lille ift. skålens størrelse, og også længden – hvis du har store hænder risikerer du altså at få fingrene i klemme mellem støder og skålens kant, når du knuser ingredientser.

Designet på Zwilling Morteren er lækkert. Bunden i rustfrit stål giver næsten indtrykket af, at man her står med et redskab, der minder om en kaffekværn – men du skal selvfølgelig selv støde ingredientserne manuelt i denne støder. Skellet mellem skålens bund og top gør den nem at holde ved, når du arbejder.

Alt i alt har Zwilling Morteren lidt, der lægger til samt lidt, der trækker fra – men til den gode pris ligger den altså blandt de bedste mortere til prisen.

Fordele

 • Skålens form gør den nem at holde ved under brug
 • Klassisk Zwilling-design
 • Kan fint gå i opvaskeren på trods af granit-materialet

Ulemper

 • Støderen er lige lille nok i forhold til skålens størrelse – både i bredde og længde
 • Støder har ikke en ru overflade, hvilket forlænger stødeprocessen

Specifikationer

Materiale: Granit
Farve: Sort
Vægt: 3,26 kg.
Højde: 10,2 cm.
Bredde: 15 cm.

Claus Holm Morter

Claus Holm Morter

Med en Claus Holm Morter får du en lækker, simpel morter med TV2-kanalens egen kok, Claus Holm, der lægger navn til. Følger du med i Go’ Morgen Danmark på TV2 kan du altså nu, med denne morter, trække en lille del af den eksklusive tilberedningsfølelse fra fjernsynet ind i dit eget køkken.

Morteren er lille af størrelse, og fantastisk simpel. Med en poleret granityderside, og afrundede, polerede kanter giver skålen et blødt udtryk til køkkenet. Støderen i granit har ligeledes et poleret greb, samt en ru arbejdsdel – overgangen er markant og pludselig, hvilket blot spiller op ad det flotte design.

Lad os kaste et blik på designet, og tænke over hvordan det spiller op ad morterens funktionalitet. Selve skålen består udelukkende af en glat, poleret yderside og ingen gribepunkter, hvilket godt kunne foranledige en til at tro, at den vil skøjte rundt i grebet. Mod denne indvending er man dog nødt til at tage morterens størrelse i betragtning. Formen er ganske lille – mindre end de fleste morterer – og et greb om den kan nå så langt rundt, så du sagtens kan holde den fast under arbejdet.

Til gengæld er støderen altså lidt for kort. Selvom der rent designmæssigt er en fin harmoni mellem støder og skål, så går det desværre lidt ud over funktionaliteten på denne front. Claus Holm Morteren kan heller ikke gå i opvaskemaskinen. Brug almindelig opvaskemiddel og varmt vand, når morteren skal rengøres.

Prismæssigt ligger morteren i den lave ende af skalaen – hvilket er med til at gøre den blandt de bedste mortere til prisen.

Fordele

 • Lækkert, simpelt design
 • Lille men funktionel
 • Brand fra TV2-kokken Claus Holm

Ulemper

 • Kort støder – dine fingre kan komme i klemme under arbejdet
 • Går ikke i opvaskemaskinen

Specifikationer

Materiale: Granit
Farve: Sort
Vægt: 2,61 kg.
Højde: Ikke oplyst
Bredde: 12 cm.

Morsø Morter Kit

Morsø Morter Kit

Morsø Morter Kit kan noget – både funktionelt og rent designmæssigt. 

Designet på denne morter er lækkert, men vi indrømmer også gerne, at det ikke er for alle. Morteren såvel som støderens hoved består af sort støbejern. Støderens greb er af lækkert egetræ. Materialerne spiller flot op ad hinanden, og får denne morter til at skille sig ud blandt de øvrige produkter på markedet.

Et andet punkt, hvor Morsø Morter Kit skiller sig ud, er på selve tykkelsen på skålen – eller måske skulle vi sige manglen på samme. Skålens tynde form kunne umiddelbart godt give et indtryk af skrøbelighed, da det på afstand ligner et stykke keramik. Og netop denne faktor kan faktisk godt trække lidt fra i det overordnede indtryk af morteren. På afstand kan skålen simpelthen ligne en dårligt støbt løsning, der ikke er egnet til det hårde knusearbejde. Det gør den nu heldigvis alligevel.

Støderen er flot, og god og nem at holde fast på. Til gengæld kan designet på støderens greb også godt minde en om enden på et bat – altså, et baseballbat. Og det synes vi alligevel er lidt uheldigt.

Morsø Morter Kit går ikke i opvaskeren, men skal derimod rengøres i hånden.

Alt i alt er Morsø Morter Kit en flot morter, der dog ikke passer ind i alle køkkener. Materialevalget gør også denne morter lidt dyrere end de fleste – men holder man det hele op mod hinanden står denne morter altså også som blandt de bedste mortere til prisen.

Fordele

 • Lækkert design i flot støbejern og greb af eg
 • Passer ind i køkkener, der i forvejen har inventar fra KIT-serien

Ulemper

 • Går ikke i opvaskemaskinen
 • Kræver ekstra arbejde at knuse ingredienserne grundet manglende ruhed i skål og på støder
 • Risikovillig design kan give forkerte associationer

Specifikationer

Materiale: Støbejern og eg
Farve: Sort og brun
Vægt: 1,78 kg.
Højde: 6,5 cm.
Bredde: 12 cm.

Funktion Morter

Funktion Morter

Med en Funktion Morter får du en god løsning, hvis du ønsker at gøre dit køkken mere råt. 

Noget af det, der får denne morter til at skille sig ud fra mange af konkurrenternes produkter, er den ru yderside på skålen såvel som på hele støderen. Morteren kunne faktisk lige så godt stamme fra en arkæologisk udgravning – og det mener vi altså noget godt med.

Mange fravælger dog også denne morter på grund af udtrykket – men faktisk er udtrykket også med til at gøre Funktion Morteren ekstra funktionel. Skålens ru yderside gør den nemlig nem at holde fast ved under arbejdet, så skålen ikke smutter for en. Støderens ru greb gør den også ekstra fast at holde ved, og den har en fin længde ift. skålens højde.

Skålen kommer med en lille tud på den ene side. Måske er det smart, men vi opfatter det egentlig mest af alt som en æstetisk detalje i bedste fald – og i værste fald en overflødig funktion.

Granit-materialet gør Funktion Morteren holdbar, men den går desværre ikke i opvaskeren. Derimod skal den vaskes op i hånden. Morteren er heldigvis relativt nem at rengøre.

Fordele

 • Skridsikker løsning med ru yderside på både skål og støderens greb
 • Flot morter i risikovilligt men traditionelt design

Ulemper

 • Udtrykket er for råt for de fleste
 • Uklart hvad tud på skålen skal til for

Specifikationer

Materiale: Granit
Farve: Grå
Vægt: Ikke oplyst
Højde: 10 cm.
Bredde: 15 cm.

Rösle Morter

Rösle Morter

Den sidste morter på vores liste er Rösle Morteren – og rosinen i pølseenden er som altid også en lækker spise her.

Morteren er flot, og består igen af granit – men med et mere broget mønster på både skålens yderside såvel som på støderen. Designet er som en halvcirkel, der tangerer bordet, og der følger en ekstra tyk kant hele vejen rundt langs morterens top. 

På bunden af morteren er der påsat et skridsikkert materiale, der gør, at morteren står sikkert og stabilt, når du arbejder på ingredientserne i den. Det kan vi godt lide, og det er noget, andre producenter burde lære noget af.

Toppen af støderen kan give nogle udfordringer. Den har nemlig en ret markant kant, der godt kan gøre det en smule ubehageligt at arbejde med den i længere tid. Hvis du regelmæssigt skal støde større mængder af krydderier og blandinger, så bør du nok overveje en morter, der har et andet greb.

Alt i alt er denne morter et ganske godt bud på en blandt de bedste morterer til prisen. Prismæssigt ligger den dog i den lidt højere ende.

Fordele

 • Skridsikkert materiale på bunden af morteren
 • Granit med et unikt udtryk, der passer til de fleste køkkener

Ulemper

 • Hård, forstyrrende kant på toppen af støderen
 • Prismæssigt ligger den højt ift. lignende produkter

Specifikationer

Materiale: Granit
Farve: Gråbrun
Vægt: 2,2 kg.
Højde: 8 cm.
Bredde: 15 cm.

Hvad kan man bruge en morter til?

En morter er et gammelt køkkenredskab, der bruges til at knuse og male ingredienser som fx krydderier, nødder og lægemidler. Det kan for eksempel bruges til at knuse sort peberkorn, korianderfrø, kommenfrø, muskatnød, hvidløg, ingefær og mange andre ting.

En morter kan også bruges til andre formål end kun knusning af krydderier og nødder. For eksempel kan det bruges til at male lægemidler til pulverform, til at lave pastaer og pestoer, eller til at knuse ingredienser til cocktails. En morter kan også bruges til kunstneriske formål, fx til at knuse pigmenter til brug i malerier.

Hvordan bruger man en morter?

Her er en kort guide til, hvordan man bruger en morter:

 1. Fyld morter med de ingredienser, du ønsker at knuse eller male (fx krydderier, nødder, lægemidler).
 2. Hold morter med den ene hånd og pestel i den anden hånd.
 3. Begynd at dreje pestelen i morter med en roterende bevægelse, mens du trykker nedad. Det er vigtigt at dreje pestelen i hele tiden for at fordele kraften jævnt.
 4. Knus ingredienserne i et par minutter, eller indtil de er i den ønskede størrelse.
 5. Tøm ingredienserne ud af morter og brug dem som ønsket.
 6. Rengør morter og pestel efter brug.

Bemærk at nogle ingredienser kan kræve at man bruger flere forskellige typer af teknikker eller flere forskellige knusninger for at opnå ønsket resultat.

Hvad skal man se efter i en morter?

Morteren virker umiddelbart som et redskab, der er så simpelt, så mange ikke tænker, at der er den store forskel på mortere. Men det er der faktisk. Konkret er der fem ting, du skal holde øje med, når du anskaffer dig en morter.

Design

Der er store forskelle på designet på mortere. Nogle mortere er blot en simpel skål og støder, der ikke har været gennem den store designproces. Andre producenter har gjort sig umage med at designe en morter, der passer ind i selv de flotteste køkkener.

Du bør overveje, om du skal investere i en morter med et design, der passer til dine øvrige køkkenredskaber.

Holdbarhed

Mortere kommer med forskellig holdbarhed. Når du støder ingredientserne sammen i morteren, så kræver det lidt muskelkraft og håndelag – og nogle gange smutter tingene. Hvis du taber morteren, eller går hårdt til ingredientserne, så er det helst noget, den gerne skulle kunne holde til.

Funktionalitet

Forskellige mortere knuser ingredientserne forskelligt. I nogle tilfælde skal der meget arbejde til for at få et godt resultat – og andre gange er der blot en 10-20 sekunders arbejde, du skal lægge i processen. Det afgørende er ofte materialerne, morter-skålen og støderen består af.

Hvor nem den er at rengøre

Nogle foretrækker, at man bare kan smide alle køkkenredskaberne i opvaskeren efter brug. Men det er ikke alle mortere, der holder til en tur i opvaskemaskinen. Har du præferencer på denne front bør du tage disse overvejelser med, når du køber en morter.

Værdi for pengene

Endelig er der selvfølgelig værdi for pengene – og uanset hvilken morter, du vælger blandt dem vi har inkluderet på listen herunder, får du altid en af de bedste mortere til prisen.

Hvilket materiale er bedst til en morter?

Der er flere forskellige materialer, som kan bruges til at lave en morter, og valget af materiale afhænger af personlige præferencer og brugen af morter. Her er nogle af de mest almindelige materialer, som bruges til at lave mortere:

 1. Marmor: Marmor er et populært valg til mortere, fordi det er holdbart, let at rengøre og kan holde på kulde. Marmor kan dog blive glat, hvis den ikke rengøres ordentligt efter brug.

 2. Granit: Granit er et andet populært valg til mortere, fordi det er holdbart, let at rengøre og kan holde på kulde. Granit er også knus-resistent og kan holde sig skarpt i lang tid.

 3. Porcelæn: Porcelæn er et godt valg til mortere, fordi det er let at rengøre og kan holde på kulde. Porcelæn er dog skrøbeligt og kan let gå i stykker, hvis det tabes eller slås for hårdt.

 4. Træ: Træ er et godt valg til mortere, fordi det er billigt, let at rengøre og kan give en god følelse. Træ kan dog blive sløvt og kan rådne hvis den ikke tørres ordentligt efter brug.

 5. Sten: Sten er et godt valg til mortere, fordi det er holdbart, knus-resistent og kan holde på kulde. Sten er dog tungere at arbejde med og kan være svært at rengøre.

Det er vigtigt at vælge et materiale der passer til ens brug, og at man vedligeholder det ordentligt.

Hvordan rengøre man en morter?

Der er flere måder at rengøre en morter på, afhængigt af materialet, det er lavet af. Generelt anbefales det at rengøre en morter grundigt efter brug for at fjerne eventuelle rester og forhindre dannelse af bakterier eller skimmel. Her er nogle tips til rengøring af en morter:

 1. Rengøring med sæbe og vand: Brug varmt vand og en mild sæbe til at vaske morter og pestel grundigt. Skyl derefter godt med rent vand og lad tørre.

 2. Rengøring med eddike: Brug en blanding af eddike og varmt vand til at skylle morter og pestel. Lad det sidde i et minut eller to, skyl derefter godt med rent vand og lad tørre.

 3. Rengøring med salt: Brug en blanding af salt og vand til at skrubbe morter og pestel. Brug en børste eller en gammel tandbørste til at fjerne eventuelle fastsiddende rester. Skyl derefter godt med rent vand og lad tørre.

 4. Rengøring med kogende vand: Hvis morter er lavet af sten kan man kogende vand i morter og pestel, dette kan dræbe eventuelle bakterier, der kan være til stede.

Det er vigtigt at morter er tør før man bruger den igen, for at undgå skimmel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button