Bedste Ismaskine til prisen
Oversigt over indhold
ToggleDet er sol og sommer, og temperaturen udenfor siger 28 grader, i skrivende stund. Og hvad er det bedste man kan indtage på en varm sommerdag? Det er selvfølgelig IS, og gerne masser af det. Men købe-is kan både være dyrt og kedeligt i smagen. Så hvorfor ikke lave det selv? Det kræver ikke så meget, men en ismaskine gør det en hel del nemmere for dig.
En ismaskine behøver ikke være så dyr, og man kan få dem helt ned til nogle få hundrede kroner. Det er dog ikke med indbygget kompressor, da de er lidt dyrere – men stadig til at betale.
De 5 bedste ismaskiner til prisen
Der findes rigtig mange ismaskiner på hylderne i danske butikker og webshops. Og hvis man ikke har sat sig ind i hvad man skal ha, så er det lidt af en jungle at komme ind i. Priserne variere rigtig meget, fra nogle få hundrede kroner, til mange tusind. Der findes ismaskiner med og uden kompressor. Nogen skal rengøres i hånden, andre kan vaskes i opvaskemaskinen. Ja jeg kunne blive ved.
Men for at gøre det lidt nemmere og mere overskueligt, har vi valgt de 5 ismaskiner, som vi mener er de bedste til prisen. Du kan sagtens finde nogen som er billigere, men så er kvaliteten også derefter.
De 5 modeller vi har valgt er:
- Steba IC180
- Wilfa ICM-C15
- Sage BC1600 “The Smart Scoop”
- DeLonghi 2 Gelataio ICK6000
- Princess LYX
1. Steba IC180
Med Steba IC180 får du virkelig meget ismaskine for dine penge.
Maskinen har en stor kapacitet på hele 2 liter hjemmelavet is. Er man til gammeldags isvafler, så svarer 2 liter til ca. 25 iskugler, hvilket er mere end rigeligt til selv de største børnefamilier.
Takket være den indbyggede kompressor, får du en maskine som klare hele processen for dig – du skal blot hælde ingredienser i ismaskinen. så klare den resten.
Er man glad for frozen yoghurt, kan ismaskinen også lave det for dig. Du vælger blot det indbyggede program.
Steba IC180 klare sig generelt godt i test, men særligt brugervenlighed, nem rengøring og den kort fremstillingstid, bliver rost meget i forskellige tests og reviews rundt omkring på nettet.
2. Wilfa ICM-C15
Wilfa ICM-C15 ismaskinen er endnu en ismaskine i et lækkert design i børstet stål.
Maskinen har en god kapacitet på 1½ liter, hvilket er fint til en familie på 4-6 personer, alt efter hvor meget is man spiser.
Ismaskinen har en fuldautomatisk kompressor, der fryser under klargøring. Dette betyder at skålen er kold når man hælder ingredienserne i, hvilket gør at isen får en mere ensartet konsistens og det forkorter tilberedningstiden en del. Tilsæt blot de ingredienser, du ønsker, tænd for apparatet, og efter en time kan du nyde den færdige is eller sorbet.
Wilfa ICM-C15 ismaskinen er nem at rengøre. Alle aftagelige dele, skålen undtaget, kan tåle at komme i opvaskemaskinen.
Et minus ved denne model, er at den er lavet i børstet stål, hvor man nemt laver fingeraftryk hele tiden. Men det er rent kosmetisk, da maskinen er i topkvalitet. Prisen er også til den lave side.
3. Sage BC1600 "The Smart Scoop"
Hvis man udelukkende ser på funktioner, er denne ismaskine fra Sage helt i top, men prisen og den forholdsvise lille kapacitet, gør at vi kun giver den en tredje plads.
Sage BC1600 “The Smart Scoop” er udstyret med ikke mindre end 12 forskellige indstillinger, så du nemt kan lave perfekt frozen yoghurt, sorbet, gelato eller almindelig is på kun én time.
Derudover er ismaskinen udstyret med en en sensor, så maskinen hele tiden fornemmer hvilken konsistens isen har. Den kan dermed lave den perfekte flødeis eller sorbet, hver gang. Det er smart.
Sage BC1600 har en indbygget kompressor, hvilket betyder at den selv kan fryse isen, uden du behøver at fryse skålen eller indsætte et frossent køleelement, som man skal med de helt billige modeller. Du hælder altså bare ingredienser i skålen, vælger program og tænder den. En time efter har du den perfekte og lækreste is, eller hvad du nu vælger at lave i ismaskinen. Når isen er færdig, kan maskinen holde den frossent i op til 3 timer. Du behøver derfor ikke være over maskinen hele tiden. Du kan sagtens tage en tur i poolen, eller hvad du har lyst til.
Sage BC1600 har desværre kun en kapacitet på 1 liter, så hvis man skal have gæster, skal man lave flere portioner og sætte dem i fryseren bagefter.
Prisen er også til den høje side, men man får også mange gode funktioner, og så er Sage kendt for deres høje kvalitet.
Udover pris og kapacitet, er der også et andet lille minus ved denne model: Den er lavet i rustfrit stål. Det er som sådan ikke en dårlig ting, men det giver nemt grimme fingeraftryk på overfladen.
4. DeLonghi 2 Gelataio ICK6000
Delonghi ICK 6000 er en kraftfuld ismaskine med en god ydeevne og et elegant design.
Delonghi er et Italiensk mærke, som er kendt for høj kvalitet. Og deres ismaskiner er kendte for at lave den lækreste italienske is.
Modellen har en lidt mindre kapacitet end andre maskiner i denne guide. Men de 1,2 liter burde være rigeligt til en almindelig familie med 2 voksne og 2 børn.
Med forskellige indbyggede programmer, kan du selv vælge om du vil lave almindelig flødeis, sorbet eller frozen yoghurt. Og alt efter størrelsen på portionen, tager det mellem 20 og 40 minutter at lave. Så løber man tør for is, så tager det ikke så lang tid at lave en portion ekstra.
Delonghi ICK 6000 er en tung maskine, hvilket er tegn på god kvalitet. Den vejer knap 15 kg., hvilket gør den lidt tung at flytte rundt på, men det gør også at den er super stabil når den laver is. Nogen af de lette maskiner, kan godt skøjte lidt rundt på en glat bordplade. Men det undgår du her.
Ismaskinen er nem at rengøre, og både skålen, låget og ismaskinens andre aftagelige dele kan vaskes i opvaskemaskinen og selve maskinen tørres nemt over med en fugtig klud.
5. Princess LYX
Princess LYX ismaskinen er en af de billigste ismaskiner på markedet. Dette er fordi den ikke har indbygget kompressor. Det betyder maskinen ikke laver isen færdig, men at den skal i fryseren bagefter. Derfor er det bedst at lave isen dagen i forvejen.
Princess ismaskinen er lavet i et kompakt design, så den er nem at få plads til i selv de mindste køkkener. Men til trods for det lille ydre, har den faktisk en fornuftig kapacitet på 1,5 liter is, hvilket er nok til en almindelig børnefamilie.
Sådan vælger du den rigtige ismaskine
Når du skal købe en ismaskine, er det vigtigt, at du gør dig klart, hvad du har behov i en maskine. Uanset hvilken model du vælger, så får du ved at bruge en ismaskine en mere cremet is uden iskrystaller i forhold til, hvis du selv skal røre isen, da ismassen fryses ned, samtidig med at den mikses.
Der findes mange forskellige ismaskiner på markedet fra de billige til Rolls Royce modellerne, så det kan være meget svært at vælge. Derfor har vi lavet denne lille guide, så du nemmere kan bedømme, hvilken ismaskine der passer til dine behov.
Hvad skal du overveje, inden du køber ismaskine?
Ved at stille dig selv en række spørgsmål kan du hurtigt og nemt få indkredset, hvilke behov du reelt har. Og det er det første og vigtigste skridt i udvælgelsesprocessen. Du bør derfor stille dig selv følgende spørgsmål:
- Hvad skal ismaskinen kunne?
- Skal den være med eller uden kompressor?
- Skal du lave fløde-, yoghurt- eller sorbetis?
- Hvor robust er blenderkniven?
- Hvor meget fylder maskinen?
- Hvor store portioner skal den kunne lave?
- Hvor ofte regner du med at lave is?
Tre hurtige til perfekt is og sorbet
Ydeevne:
Vil du kunne lave en lækker, luftig sorbet på din ismaskine, da bør du gå efter en maskine med en høj ydeevne: Jo flere omdrejninger ismaskinen kører med, jo luftigere bliver din is generelt.
Blenderblade:
Derudover er det vigtigt, at maskinen har robuste blenderblade, så den kan røre ismasse og fyld ordentligt rundt.
Lufttryk:
Endelig skal du kigge på, hvilket lufttryk maskinen har. Det er den luft, maskinen tilfører ismassen, der gør din sorbet eller din is cremet, lækker og blød. Derfor er det vigtigt at vælge en ismaskine med et godt lufttryk i omegnen af én bar, hvis du vil kunne lave en is, der giver de professionelle ismagere kamp til stregen.
Ismaskine med eller uden kompressor?
Der findes to typer af ismaskiner; en med indbygget kompressor, der sørger for at køle isen ned, og en uden kompressor, hvor maskinens køleelement skal lægges i fryseren mellem 12-24 timer inden brug. Ismaskiner uden kompressor er typisk de billigste – de er knap så gode som modellerne med kompressor, men laver alligevel en udmærket hjemmelavet is.
Nedenfor kan du blive lidt klogere på de to typer:
Ismaskine med kompressor
Hvis du vil lave is på den professionelle måde, skal du vælge en ismaskine med kompressor. Kompressoren i maskinen sørger for den nødvendige kulde, der skal til for at indfryse isen. Du kan altså lave din yndlings-is på ingen tid – ismaskinen klarer alt arbejdet for dig, du skal blot hælde din ismasse i maskinen. Når ismaskinen er sat i en stikkontakt, er den klar til brug.
En ismaskine med kompressor er god til dig, der vil:
- Kunne være spontant og lave is, når trangen er der
- Lave flere portioner is lige efter hinanden
- Ofte laver hjemmelavet is og sorbet
Er du typen, der elsker is, så gå efter en ismaskine, der rummer 1,5 liter eller mere – for der er ikke noget værre end at have lavet for lidt hjemmelavet is!
En ismaskine med indbygget kompressor larmer mere end en maskine uden kompressor, men til gengæld fryser den isen ned automatisk, mens den roterer. Ismaskiner med kompressor fås med forskellige støjniveauer. Men hvis du går efter en maskine med en høj ydeevne, et godt blad og en god tyk isoleringskappe, da vil den ikke larme særligt meget.
Ismaskiner med kompressor er typisk dyrere end ismaskiner uden kompressor, den er større og fylder mere at have stående, og den er lidt længere tid om at producere isen.
Ismaskine uden kompressor
En ismaskine uden kompressor er i udgangspunktet næsten lige så god til at lave is, som en maskine med kompressor. Isproduktionen kræver blot lidt mere planlægning, da du skal sørge for at lægge maskinens køleelement i fryseren et halvt til et helt døgn, inden du begynder at lave is. Du kan også få en ismaskine, hvor kølelementet er en del af skålen, og da er det den, der skal i fryseren.
Du skal også være opmærksom på, at maskinen jo kun har den køleevne, som fryseelementet giver. Derfor er det vigtigt, at ismassen er godt kold, inden den kommes i maskinen – det kan også være nødvendigt at give isen en tur i fryseren efterfølgende for at få en is med en tilpas konsistens.
En ismaskine uden kompressor er god til dig, der vil:
- Prøve af, om hjemmelavet is er noget for dig
- Lave is en sjælden gang imellem
- Have en billigere ismaskine
Et fif kan her være, at du gør det til en vane at opbevare køleelementet i fryseren efter brug. På den måde kan du lave is, når lysten melder sig – men det kræver selvfølgelig, at du har den ekstra plads til elementet i din fryser.
En ismaskine uden kompressor kan lave is på bare 20 minutters tid, men isen er mere blød i konsistensen og holder sig ikke frossen, så den skal spises straks, den er færdig – eller en tur i fryseren indtil det bliver dessert-tid.
Ismaskiner med forskellige funktioner
En ismaskine sørger som tidligere nævnt for at holde ismassen i bevægelse, mens den indfryses. Herved undgås det, at der opstår iskrystaller i den færdige is. Når det er sagt, så er der et væld af ekstra features og indstillinger på de forskellige ismaskiner. Vi har her lavet en lille liste over nogle af de features, du med fordel kan kigge efter, når du skal vælge ismaskine:
Timerfunktion og alarm:
Med en ismaskine med timerfunktion kan du nemt holde øje med, hvor langt din hjemmelavede is eller sorbet er i processen. Og du kan også få ismaskiner, der med en høj signallyd gør dig opmærksom på, når isen er perfekt.
Indstillinger til forskellige typer is
Vil du kunne dække hele is-spektret hjemme i køkkenet fra italiensk gelato til frozen yoghurt, sorbet og traditionel flødeis, da kan du med fordel vælge en ismaskine med indstillinger til de forskellige is-typer. På den måde er du altid sikker på at få en is med et perfekt resultat med hensyn til hårdhed og konsistens.
Holde-kold funktion
Når din is er færdig, kan du vælge bare at smutte den en tur i fryseren, indtil den skal spises. Eller du kan vælge en ismaskine med en indbygget holde-kold funktion. Du finder maskiner, der kan holde isen ved perfekt temperatur og konsistens i 1-3 timer.
Foderrør eller låg med hul til påfyldning
En del ismaskiner fås enten med foderrør eller et praktisk hul i toppen af låget, så du kan tilsætte nødder, frugt eller chokolade, mens maskinen kører. Så du ikke behøver at stoppe maskinen for at tilføre det sidste touch til din is. Nødder, frugtstykker eller chokoladestykker tilsættes i slutfasen af processen ved yoghurt-, mælke- eller flødeis, når isen er ved at have en fast konsistens.
En hurtig eller en langsom maskine
Der er stor forskel på, hvor hurtige ismaskinerne er. Nogle kan lave is på bare 20 minutter, andre skal bruge en times tid på opgaven. Generelt er ismaskiner med separat kølelement (altså uden kompressor) de hurtigste.
Kan klare maskinopvask
Regner du med at skulle bruge din ismaskine meget, da kan du med fordel gå efter en af de modeller, hvor skål og redskaber tåler maskinopvask.
Hvor stor skal ismaskinen være?
De gængse ismaskiner til privat brug har en kapacitet på omkring en liter for de mindste og to liter for de største.
Du skal huske på, at ismaskinen ikke må fyldes helt op. Der skal være plads til, at maskinen kan røre luft ind i ismassen, fuldstændig som når du pisker flødeskum. Kig derfor altid på specifikationerne ved de enkelte ismaskiner for at få omsat kapacitet til mængden af færdig is.
Et godt valg, der passer til de fleste husholdninger, vil være en ismaskine med en kapacitet på ca. 1,5 liter.
Dyr eller billig ismaskine?
Prisen på din ismaskine afhænger først og fremmest af, hvilket budget du har lagt for dit indkøb. Men hvis du er typen, der kan lide at eksperimentere med nye gadgets i køkkenet, er is-elsker – eller i hvert fald vil lave is og sorbet jævnligt – da kan du med fordel investere i en af de dyrere modeller med kompressor og forskellige indstillinger, der gør det muligt at lave forskellige typer af is nemt og sikkert.
Skal du kun bruge din ismaskine en gang imellem – eller vil du bare have en ismaskine, der kan lave en god gang is – uden så mange dikkedarer, da kan en billigere model uden kompressor, sagtens klare opgaven – blot du husker, at kølelementet skal bruge mellem 12-24 timer i fryseren inden brug for at være koldt nok.
Den rigtige ismaskine til dig, er den, der matcher dine behov med hensyn til brug, størrelse, funktionalitet og pris. Ismaskinen skal passe til dig – du skal ikke passe til den, men med de ovennævnte spørgsmål og pointerne i tankerne skal du nok nemt finde frem til den rette maskine for dig.
Sådan laver man is på en Ismaskine
Det er nemt at producere is på en ismaskine, når først ismassen er lavet, er det blot at hælde den på maskinen og lade den gøre resten. Men der er dog nogle tips og råd, der er gode at følge, når der skal laves is eller sorbet.
Der er mange forskellige typer af is. Men helt overordnet består is af æggeblommer, sukker eller andet sødestof, fløde, mælk eller yoghurt og smagsstoffer.
Sorbet er en frugtis, hvor bær typisk blendes og blandes med en sød sirup og tilsættes en rå æggehvide, under køreturen i ismaskinen.
Gode råd og fif til den perfekte is
Nedenfor har vi samlet en række gode råd og fif, der hjælper dig til et perfekt resultat, selv om du måske aldrig har prøvet at lave is før.
Brug pasteuriserede æg
Da der indgår æg i langt de fleste opskrifter på is og sorbet, anbefaler vi, at du anvender æg, der har været varmebehandlet, de såkaldte pasteuriserede æg. Så er du sikker på, at der ikke er salmonellabakterier i din is.
Skær fyldet i mindre stykker
Skær chokolade, frugt eller nødder i så tilpas små stykker, at de kan kommes i ismaskinen gennem det påfyldningshul, der er på langt de fleste ismaskiner. Fyldet skal først tilsættes, når isen er begyndt at antage sin faste form.
Køl ismassen ned, inden du kører den i ismaskinen
Har du lavet en ismasse ved at opvarme mælk eller fløde og blande den med pisket æg og sukker, kan du med fordel lade blandingen køle en stund i køleskabet, inden du kommer den i ismaskinen. Dette vil speede processen i ismaskinen op.
Give isen en hurtig tur i fryseren inden servering
Har du ikke en ismaskine med holde-kold funktion, ønsker du en lidt mere fast is, eller skal isen først bruges noget senere. Skal du smide isen direkte i fryseren, straks den er kørt færdig i ismaskinen.
Basisopskrift på vaniljeis
Vaniljeis er en klassiker, som du nemt kan pifte op med chokolade, små frugtstykker, nødder – eller hvad du nu ønsker. Du får her en god basisopskrift på en vaniljeis af gelato-typen.
Du skal bruge:
- 3 dl fløde
- 2 dl mælk
- 3 æggeblommer
- 1 dl sukker
- Frø af 1 vaniljestang, eller 1 tsk. vaniljeekstrakt
Fremgangsmåde
Hæld mælk, fløde og vanilje i en tykbundet gryde. Varm væsken under omrøring og tag den af, lige inden den rammer kogepunktet.
Pisk æggeblommer og sukker til æggesnaps, og bland den varme væske i lidt ad gangen – pisk godt sammen. Sæt på køl en stund. Hæld herefter din ismasse i ismaskinen og lad den køre i 20-40 minutter, afhængig af hvilken ismaskine du har.
Med denne opskrift har du en god grundopskrift, og herefter er det bare med at eksperimentere med smage og fyld, så du kan lave præcis den is, du/I elsker – uden at skulle betale en formue for den. Med en ismaskine er det både sjovt, nemt og billigt at lave sin egen lækre, frisklavede is.