Bedste Pastamaskiner til prisen
Oversigt over indhold
ToggleItalienske pastaretter smager super-lækkert – især når det er med frisk pasta. Får at lave frisk pasta, som du finder en opskrift på længere nede, kræver det en pastamaskine. Man kan i princippet godt lave hjemmelavet frisk pasta uden en pastamaskine, men det er besværligt og meget tidskrævende. Det skal rulles fladt og derefter skæres i lange tynde pasta-bånd. Det tager lang tid, og du får et resultat som helt sikkert ikke er særligt kønt. Pastemaskinen sørger får at pastaen har den rigtige tykkelse, OG den skære pastaen i strimler.
Man kan købe pastamaskiner i flere forskellige prisklasser og kvaliteter. Og da vi lavede denne undersøgelse over de bedste pastamaskiner, fandt vi ud af at de dyreste ikke altid er de bedste, og at man faktisk rent faktisk kan få en ganske fin en, til forholdsvis få penge.
De 5 bedste Pastamaskiner
Redaktionen har ikke haft mulighed for at teste alle modeller, så vi har i stedet gennemgået et hav at tests, anmeldelser og specifikationer fra de forskellige producenter, og fundet de bedste pastamaskiner på markedet. Dette inkludere både de traditionelle modeller med håndsving, samt den nyeste teknologi med fuldautomatiske pastamaskiner.
De 5 bedste pastamaskiner er:
- Marcato Atlas 150 – Mest populære pastamaskine
- Philips HR2345 Pastamaskine
- Marcato Ampia 150
- Imperia Ipasta La Rossa
- GEFO Pasta Perfetta
Marcato Atlas 150 - Mest populære pastamaskine
Marcato Atlas 150 er en af de mest populære pastamaskiner i verden. Den har et flot finish, lavet af kvalitetsmaterialer og så er prisen ganske fornuftigt.
Modellen er lavet af et italiensk firma, som har lavet pastamaskiner, og andre køkkenmaskiner, i generationer. Så de ved hvad de laver. Og med denne model (og storebroren), har de altså virkelig ramt plet. Den er lavet af forkromet stål og har et aftageligt håndsving, som gør opbevaring lettere. Desuden fås den i syv stilfulde farver, inklusive rød, grøn og rosaguld. Så man kan få en farve som passer ind i stort set alle køkkener.
Ud over det stilfulde udseende, præsterer modelen også exceptionelt godt. Den kan fremstille 16 forskellige pastavarianter, og du kan selv bestemme tykkelsen på pastaen, da modellen har 10 forskellige indstillinger til at vælge tykkelsen. Nu skriver jeg godt nok 16 forskellige pastatyper, men der medfølger kun knive til 3 forskellige, de andre kan tilkøbes. De 3 som følger med, er til lasagneplader, tagliolini og fettuccine.
Der medfølger selvfølgelig et beslag, så du nemt kan skrue pastamaskinen fast til bordet, så den ikke rykker sig når du laver pasta.
En ulempe ved denne type manuelle pastamaskine, er at det kan være lidt svært både at skulle dreje håndtaget, fører dejen ind i maskinen og også fange den færdige pasta, som kommer ud i den anden ende. Det er lidt nemmere hvis man er 2. En anden ulempe er selvfølgelig at du selv skal blande og ælte dejen. Gider man ikke det, skal man vælge den næste pastamaskine, som er elektrisk. Men den koster også lidt mere.
Philips HR2345 Pastamaskine
Hvis du vil lave hjemmelavet pasta på den helt nemme måde, så er denne elektriske pastamaskine fra Philips lige noget for dig. Det eneste du skal gøre, er at måle vand og mel til de antal portioner du ønsker, og hælde det hele op i maskinen. Pastamaskinen blander og ælter dejen, indtil den har den rigtige konsistens. Derefter presser den dejen ud igennem en af de medfølgende forme, hvorefter du blot skal skærer de rigtige længder. Enkelt og nemt.
Vi har fundet adskillige tests af denne pastamaskine, på forskellige danske og udenlandske hjemmesider. Og alle steder høster den store roser. Den er blandt andet blevet kåret som “Bedste Pastamaskine”, “Bedste elektroniske pastamaskine”, “Bedste pastamaskine til prisen” mv. Derudover er den testvinder i flere af de forskellige tests. Tests hvor eksperterne har testet flere modeller ad gangen, og hvor alle modellerne er blevet vurderet ud fra de samme kriterier og forhold, hvorefter der er blevet givet en endelig score.
Når man køber Philips HR2345 medfølger der forskellige pastaplader/former til forskellige typer pasta. Du har bl.a mulighed for at lave spaghetti, penne, fettuccine og lasagneplader.
Iflg. producentens oplysninger, skulle pastamaskinen kunne lave 450 g. frisk pasta på ca. 18 minutter. Og det er som sagt uden du selv skal blande, ælte og rulle dejen. Så du har mulighed for at lave andre ting i køkkenet imens. Du kunne f.eks bruge tiden på at lave en super-lækker tomatsauce.
Pastamaskinen har en kompakt størrelse, som passer ind i dit køkken og skab. Desuden har den en praktisk skuffe, hvor du kan opbevarer de forskellige pastaformer som følger med, samt ledningen.
Ønsker du inspiration til lækre pasta-opskrifter, medfølger der en gratis kogebog fuld af inspirerende ideer.
Marcato Ampia 150 Pastamaskine
Marcato Ampia 150 Pastamaskinen minder meget om fætteren Marcato Atlas 150 – både i funktioner og udseende. Men de er altså ikke helt ens. De bliver begge produceret på den samme fabrik i Italien, hvor de er blevet produceret siden 1938.
Det funktionelle, men alligevel klassiske og tidløse design har gjort Ampia til en meget populær pastamaskine. Ampia 150 er lavet af aluminium, og valserne er lavet af andoniseret (hærdet) aluminium, der sikrer, at din maskine ser pæn ud i rigtigt mange år frem og ikke afgiver metal risikerer at komme ind i pastadejen.
Der medfølger 3 skæreknive, som kan lave lasagneplader, fettuccine og tagliolini. Og du bestemmer selv hvor tykke de skal være, da du kan justere tykkelsen mellem 0,6 og 4,8 mm.
Gider du ikke bruge kræfter på at dreje med håndtaget, eller kan du bare ikke styre 3 ting på samme tid – kan man faktisk tilkøbe en lille elektrisk motor, som nemt kan monteres på pastamaskinen. Det gør arbejdet lidt nemmere.
GEFU Pasta Perfetta Pastamaskine
Den billigste pastamaskine, som vi har valgt til denne liste/test, er GEFU Pasta Perfetta. Den er lidt mere simpel at kigge på, når man sammenligner med de andre modeller på denne side, men den er billigere og er stadig lavet af kvalitetsmaterialer.
En af ulemperne med denne pastamaskine, er at man kun kan lave 3 pastatyper, som er tagliolini (spaghetti), tagliatelle og lasagneplader. Du kan ikke tilkøbe ekstra ruller til andre typer pasta. Men til gengæld spare du 25-35% i forhold til den næst-billigste på listen. Det er da bestemt også værd at tage med.
Pastamaskinen har en har en dej-bredde på 14,5 cm og dejens tykkelse kan justeres i trin mellem 0,2 til 3 mm. Så hvis du skal lave lasagneplader, så får pladen maks. en bredde på 14,5 cm. De andre modeller er 15 cm. bredde, så der er ikke den helt store forskel.
Hvilken pastamaskine skal jeg vælge?
Når det kommer til pasta, er der rigtig meget at vælge mellem. Hvilken slags pasta er du ude efter? Spaghetti, skruer, lasagneplader eller noget helt fjerde. Du skal også vælge, hvilken sovs og tilbehør du gerne vil have med til pastaen. Det samme antal valg gælder, når du skal købe en pastamaskine. Hvis du godt kan lide pasta, kan det være en fantastisk ide at have en god pastamaskine i dit køkken.
Men det er ikke altid lige let at vide, hvad en god pastamaskine kan og gør. Det er en nemlig en individuel sag, som du må vurdere med dig selv. Nogle har nemlig særlige egenskaber og elementer, der gør at du kan lave pasta på mange forskellige måder, alt afhængig af hvilken slags pastamaskine du har. Læs med her og find hurtigt ud af, hvilken pastamaskine, der passer perfekt til dig.
Automatisk eller manuel?
Det er et stort spørgsmål, som du helt sikkert kommer til at støde ind i. I gamle dage havde man ikke noget valg, og der blev man nødt til at lægge noget knofedt i at få pastaen igennem maskinen. Det behøver du heldigvis ikke længere, og derfor kan en automatisk være et bedre valg for dig, hvis du gerne vil nyde smagen og processen af frisk, hjemmelavet pasta uden at skulle bruge oceaner af tid eller kræfter på at lave det.
På den anden side kan der også være noget særligt autentisk i at lave pastaen i hånden og altså bruge en manuel maskine. Du bliver derfor nødt til at gøre op med dig selv, hvad du bedst kan lide, og om du synes, at den manuelle er kræfterne værd. Hvis du godt kan lide at lave små portioner pasta af gangen, kan det være en god idé at investere i en manuel maskine. På den anden side vil de fleste nok foretrække en elektrisk, hvis du for eksempel får mange gæster på besøg og skal lave en stor omgang pasta.
Hvilken slags pasta foretrækker du?
Du ved nok, at der findes mange forskellige slags pastaer. Hvis du har prøvet at bestille pasta på en italiensk restaurant, ved du nok også, hvor mange forskellige der er. De har alle italienske navne; spaghetti, penne, ravioli og tortellini er nok nogle af de mest kendte i Danmark. Med forskellige pastamaskiner har du også forskellige slags pasta at vælge imellem.
Det kan derfor være en god idé at vide, hvilken slags pasta du gerne vil lave. Du kan også undersøge, hvor stor dej-bredden på maskinen er, og hvilke indstillinger der er for selve dej-tykkelsen. Mange af maskinerne kan også nogle af de samme ting, mens andre kan noget helt særligt. Uanset skal du vælge din pastamaskine med hjertet.
Opskrift på nem og lækker pastadej
Der findes ikke noget mere tilfredsstillende end at kunne servere måltider for familie eller venner, der er lavet helt fra bunden. Med en pastamaskine i høj kvalitet kan du trylle autentiske, italienske retter frem derhjemme ved at lave din egen pastadej.
Herunder finder du en inspirerende opskrift på en velsmagende og nem pastadej, så du kan lave pasta fra bunden. Opskriften giver 500g frisk pasta, der svarer til 4 personer.
Ingredienser
- 200g durummel
- 200g hvedemel
- 4 æg (størrelse M/L)
Fremgangsmåde
- Brug en stor skål der kan rumme mængden af begge slags mel. Hæld 200g durummel og 200g hvede i skålen.
- Lav en fordybning i midten af melet, så der skabes et stort hul. Slå de 4 æg ud i hullet.
- Brug en gaffel til stille og roligt at vende melet ind i æggemassen.
- Når dejen i skålen er blevet fast og lind, er det tid til at ælte den. Drys lidt hvede- eller durummel på køkkenbordet og ælt dejen ekstra. Er det svært at få en fast konsistens på dejen, kan du tilsætte en lille smule lunken vand.
- Dejen er nu klar til at blive lavet til pasta på din maskine. Start med at dele den store klump op i 4-5 mindre stykker, så du får nemmere ved at håndtere dejen i maskinen.
- Tag hver klump for sig og kør den igennem maskinen på den største tykkelse, hvor der laves “plader”. Du bestemmer selv, om du vil starte med at lave alle dejklumper til plader og lave dem til fettuccine til sidst, eller om du færdiggør én klump á gangen.
- Indstil din maskine efter den største tykkelse til at starte med, når du laver dine dejklumper til plader. Kør pladerne igennem maskine flere gange og brug gradvist en mindre og mindre tykkelse.
- Pladerne skal til sidst køres igennem valsen, så du får pasta, der er klar til at blive kogt. Din pasta skal kommes i kogende, saltet vand og tilberedes i maksimum 3 minutter.
Tips: Når du laver en større mængde pasta, skal du være opmærksom på, at den ikke klumper sammen, når den har været igennem valsen. Til dette er det værd at købe et særligt “pasta-stativ”, hvor du kan hænge din fettuccine op.
Kilder og links
Vi har læst mange forskellige anmeldelser og produkttests på både danske og udenlandske hjemmesider. Og ud fra alle disse, har vi udvalgt de pastamaskiner du finder på denne side.
Herunder finder du links til nogen af de hjemmesider vi har benyttet i under vores research:
Tidligere bedømte pastamaskiner
Imperia Ipasta La Rossa Pastamaskine
Denne originale italienske pastamaskine, er i generationer blevet brugt i hjemmekøkkener i hele Italien. Den produceres af Imperia, som har haft fabrik i Torino i over 80 år. De har sammen med Marcato sat baren for hvordan en pastamaskine grundlæggende skal se ud, samt i hvilken kvalitet de skal produceres i.
Pastamaskinen er præcisionsfremstillet i kraftigt forkromet rustfrit stål, og er ekstremt nem at bruge. Den har et aftageligt træhåndtag og en sikker klemme, så man kan fastgøre pastamaskinen til sit bord når man bruger den. Montering er let og kræver ikke noget værktøj.
Der medfølger både en pastavalse og en lasagnevalse, således at man kan fremstille både lasagneplader, tagliatelle og båndpastaen fettuccine. Men man kan tilkøbe andre valser, så man kan lave mange andre typer pasta, hvis der er behov for dette. Skal man lave store mængder pasta, kan man også tilkøbe en elektrisk motor, så man slipper for at bruge kræfter på håndsvinget.
Imperia Ipasta fås i den viste røde farve, samt i ren rustfrit stål. Jeg valgte blot denne røde model, La Rossa, da jeg er helt vild med den farve.
Imperia iPasta er blandt andet blevet testet af den britiske avis Telegraph.co.uk sammen med 7 andre pastamaskiner, og eksperterne herfra er generelt glade for modellen. De fremhæver især, at Imperia iPasta kan sættes smart fast på bordpladen, hvilket giver frie hænder til at håndtere pastadejen bedre. Eksperterne forklarer også, at modellen er utrolig let at bruge, og det samme gælder for rengøringen, således at både lette og svært tilgængelige steder kan nås.