Bedste Sous Vide Stav til prisen

Vil man være sikker på at ens kød er stegt til perfektion hver gang, så skal man bruge en Sous Vide stav. Dette sikrer at din kød har den helt rigtige temperatur, samt at kødet bliver super-mørt. Det er en genial opfindelse, som faktisk har eksistereret i mange år. Herhjemme har vi bare først taget konceptet til os de senere år. Førhen var det kun noget de fine restauranter benyttede. Men nu er sous vide stave og maskiner blevet så billige, at os privatpersoner også kan lave mad som professionelle kokke.

I denne artikel kigger vi nærmere på de sous vide stave, som er de bedste køb til prisen. Det er nemlig ikke altid at pris er lig med kvalitet. Så her får du 5 gode bud på en kvalitets sous vide stav, som er til at betale.

1. Steba SV50

Steba SV 50 Sous Vide

Steba SV50 er efter min mening den bedste sous vide stav på det danske marked, hvilket jeg ikke er ene om. Modellen har nemlig fået flere udmærkelser, bl.a “Bedst i test” hos Pricerunner. Og så er den topscore blandt testede sous vide stave hos det danske forbrugerråd Tænk, samt det svenske forbrugerråd Råd & Rön.

Steba SV50 er meget støjsvag, når man sammenligner med andre modeller, og så holder den temperaturen meget præcist. Den svinger max 0,5 grader +/-. Det er de to vigtigste ting, når man kigger på hvad en sous vide stav skal kunne. Den skal trods alt stå og køre i flere timer af gangen, så skal den ikke larme.

Skal man kigge lidt på de dårlige ting ved denne stav, så er der to ting der har irriteret mig meget, men som jeg har lært at leve med:

  1. Den er lidt langsommere end sine konkurrenter til at varme vandet op til den ønskede temperatur.
  2. Du kan ikke bare tænde på sous vide staven – du SKAL sætte timeren til X antal timer/minutter.

Specifikationer:
Mærke: Steba
Produkttype: Slow Cooker/Sous Vide
Kapacitet: 20 liter
Effekt: 800 watt
Max temperatur: 90° med 0,1° trin

2. Champion CHSV310

Champion CHSV310 Sous Vide Stav

Næste model i rækken er Champion CHSV310. Jeg kunne sige mange ting om denne model, men de er allerede sagt ovenfor. Denne model er visuelt fuldstændig identisk som Steba SV50. Den har også samme svagheder, med langsom opvarmning og manglende mulighed for at tænde uden timer. Den eneste forskel der umiddelbart er på de to modeller, er opgivelserne på manualen. Så mit bud er at de er lavet på samme fabrik, under to forskellige brands.

Specifikationer:
Mærke: Champion
Produkttype: Slow Cooker/Sous Vide
Kapacitet: 15 liter
Effekt: 800 watt
Max temperatur: 90° med 0,1° trin

3. Anova Precision Cooker Nano

Anova Precision Cooker Nano

Anova Precision Cooker er også en super lækker sous vide stav, med et kompakt og brugervenligt design.

Anova sous vide staven har indbygget Bluetooth, så du kan bruge Anova-appen på din Android eller iOS-enhed, hvor du kan finde tusindvis af opskrifter, justere temperaturen og følge madlavningsprocessen.

Anova Precision Cooker har også fået flere udmærkelser, bl.a “testvinder” hos Wirecutter, “Editor´s choice” hos det amerikansk magasin Tomsguide.com og “Bedst til prisen” hos det amerikansk magasin Digitaltrends.com
Derudover er den anbefalet af magasinet Good Housekeeping Institute. 

Specifikationer:
Mærke: Anova
Produkttype: Slow Cooker/Sous Vide
Kapacitet: 20 liter
Effekt: 750 watt
Max temperatur: 92° med 0,1° trin

4. Steba SV 80

Steba SV 80 Sous Vide Stav

Steba SV80 er “storebroren” til SV50. Denne model er lige så stabil og lydsvag, som sin billigere lillebror. Men her får indbygget Wi-Fi, så du via en App kan styre din sous vide stav fra sofaen.

Denne Sous Vide fungerer fantastisk, både til store og små portioner. Iflg. manualen, kan den opvarme 20 liter vand til 56°C på kun 45 minutter. Men man kan jo starte med at tage varmt vand fra hanen, så går det en del hurtigere. har en præcis temperaturregulering med en afvigelse på maks. 0,1 °C.

Specifikationer:
Mærke: Steba
Produkttype: Slow Cooker/Sous Vide
Kapacitet: 20 liter
Effekt: 800 watt
Max temperatur: 90° med 0,1° trin

5. Witt Smart Sous Vide

Witt Easy Sous Vide

Witt Smart Sous Vide er en kraftfuld stav med en effekt på hele 1000 watt. Det gør at vandet bliver varmet hurtigere op end konkurrenterne, og at den kan håndtere hele 25 liter vand. Så er der altså plads til noget kød.

Nu skulle man tro at sådan en kraftfuld sous vide stav brummer mere end de andre, men det er heldigvis ikke tilfældet. Den er forholdsvis lydsvag, og man ligger ikke rigtigt mærke til at den står og kører.

Witt har givet den navnet Smart, da staven har indbygget Wi-Fi, så man via en App på sin smartphone, kan styre og overvåge sous vide staven. Man skal dog ikke købe staven kun pga. Wi-Fi, da Appen har ret basale funktioner, og så er der flere som oplever at staven mister forbindelsen til netværket. Så lige netop Wi-Fi delen, giver ikke rigtigt nogen merværdi. 

Prisen for denne model er højere en konkurrenterne, netop fordi den har indbygget Wi-Fi. Men da det er her der ofte er problemer, er den del ikke ekstra penge værd. Dette giver i sidste ende en sous vide stav, som er for dyr i forhold til de andre mærker.

Specifikationer:
Mærke: Witt
Produkttype: Slow Cooker/Sous Vide
Kapacitet: 25 liter
Effekt: 1000 watt
Max temperatur: 95° med 0,1° trin

Hvordan tilbereder man kød med en sous vide stav?

Hvordan tilbereder man kød med en sous vide stav?​

En sous vide stav varmer en gryde med vand op til den temperatur du gerne vil have dit kød skal have. Jeg laver altså oksekød ved 56-57 grader, men jeg kan også godt li det rødt.

Når vandet er varmet op, skal kødet i. Men inden du gør det, skal det jo beskyttes imod vandet. Dette gøres via en vakuumpakker og nogen specielle vakuumposer, som kan tåle sous vide. Har man ikke en vakuumpakker, kan man til nøds bruge lynlåsposer. Man man risikere at der kommer lidt vand ind til kødet, og det er ikke så lækkert.

Når kødet er er klar, lægges posen ned i det varme vand, mens sous vide staven cirkulere vandet og holder en konstant temperatur. Nu skal du bare lade kødet passe sig selv, og tage det op når det har fået den tid det skal have. En Culottesteg skal f.eks have 7-9 timer og en sej udskæring som spidsbryst, skal have 18-24 timer. Du kan se meget mere om tider og temperature på Vielskermad.dk

Når kødet har fået den tid det skal have, skal du krydre det og lægge det på en glohed pande med lidt smør eller olie. Det skal kun lige have nogle få sekunder på hver side, da det kun skal have lidt stegeskorpe for udseendets skyld. Kødet er jo allerede færdig-tilberedt i vandet. Man kan også sagtens gøre det i omvendt rækkefælge, så man bruner kødet af INDEN man tilbereder det med sous vide staven. Det er smag og behag.

Hvorfor bliver kød mere mørt med sous vide tilberedning?

Den nøjagtige temperaturstyring, som du opnår med en sous vide stav, tillader dig at tilberede kødet ved langt lavere temperatur en man normalt gør. Du kan tilberede kødet lige så længe du vil, og det vil ikke miste smag, kraft eller saft.

Når man tilberede kød, så går varmen ind og nedbryder de fibre som er i kødet. Dette gør at kødet bliver mere mørt, jo længere tid du giver det. Men der er dog en grænse for hvor længe man kan give kødet. Få det alt for lang tid i vandbadet, kan kødet miste sin struktur fuldstændig, og så er det faktisk ikke særligt lækkert at bide i.

Er tilberedning med sous vide sundhedsskadeligt?

Som med alle former for madlavning, gælder det om at holde en god køkkenhygiejne. Men mange tror at det er mere sundhedsskadeligt (eller direkte farligt) at lave mad med sous vide metoden. Grunden til dette er at salmonella og andre bakterier først bliver dræbt ved ved 75 grader. Men det er ikke hele sandheden. For de farlige bakterier bliver rigtigt nok slået ihjel ved 75 grader, men det gør de faktisk allerede fra 50 grader – det tager bare længere tid. Og netop tiden er en faktor her, for sous vide er jo langtidstilberedning, så det er ikke et problem her. Det lyder måske mærkeligt, men lad os tage et eksempel med den menneskelige krop:

Sæt dig i en varm sauna. Det lyder dejligt og afslappende. Men forestil dig at du skal sidde derinde i meget lang tid. Til sidst dør du af dehydrering.

Ryger du ned i en stop grukedel med kogende vand, så tager det ikke så lang før du dør.

Men for at svare på spørgsmålet: Er tilberedning med sous vide sundhedsskadeligt? Svaret er kort og godt NEJ!

FAQ

Kilder

Jeg har benyttet mange forskellige hjemmesider, når jeg læst tests og anmeldelser af sous vide stave. Jeg kan ikke linke til hvert enkelt test, men blot henvise til nogle af de hjemmesider jeg har haft stor nytte af:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to top button