Anmeldelse: GoPro Hero 8 Black

GoPro Hero 8 Black

Det nye flagskib blandt GoPros action-kameraer, Hero 8 Black, erstatter det framragende Hero 7 Black fra 2019.

Det kamera beskrev vi som “det bedste action-kamera, du kan købe”, og kernefunktionerne er de samme. Hero 8 Black er et vandtæt 4K kamera, som kan ligge i lommen, og som byder på elektronisk billedstabilisering i topklasse og et stort udvalg af monteringstilbehør.

Fysisk er det næsten identisk med sin forgænger, og de eneste større forskelle er det sorte ydre og en nyudviklet mikrofon, som giver forbedret lydkvalitet.

Der er dog også software-baserede forbedringer, herunder et forstærket billedstabiliseringssystem kaldet Hypersmooth (som GoPro kalder “den bedste videostabilisering i noget kamera nogensinde”), en fabelagtig timelapse-effekt kaldet TimeWarp, og evnen til at livestreame videoer til sider som Facebook via din smartphone.

Mens der således er tale om en forholdsvis lille opgradering, så udnytter Hero 8 Black GoPro muligheder i det nuværende design til det yderste, og det fastholder kameraseriens placering helt fremme blandt de allerbedste action-kameraer.

GoPro Hero 8 Black – Design, kontroller og skærm

Hero 8 Black vil sikkert virke bekendt for de fleste, der har prøvet de to seneste flagskibsmodeller – måske for bekendt, hvis man gik og håbede på et redesign.

Men i det mindste har GoPro ændret farven på denne flagskibsmodel, fra den traditionelle grå til sort. Den eneste anden større hardwareændring er den redesignede mikrofonmembran, som GoPro har optimeret for at forbedre den samlede lydkvalitet (mere om det senere) og reducere vibrationslydene fra voldsomme rysteture som mountainbiking.

Ellers er det business as usual med en gummiagtig finish (om end med et lidt svagere greb) og vandtæt ned til ti meter. Der er en to-tommers touch-skærm på bagsiden, som har en lidt gullig støbning i forhold til skærmen på en Hero 6, men som ellers er lys og skarp nok til hurtige forhåndsvisninger af dine billeder. Og på siderne af kameraet finder man de sædvanlige, lejlighedsvis frustrerende, knapper til at påbegynde optagelser og tænde og slukke .

Men selvom hardwaren virker dejlig bekendt (eller skuffende uforandret, afhængigt af ens tidligere erfaringer), så er der i det mindste foretaget nogle justeringer af Hero 8 Blacks software-menuer.

Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal synes om disse ændringer. Der er helt klart nogle forbedringer: Den nye ‘korte klip’-knap, som giver dig mulighed for at begrænse optagelser til 15 eller 30 sekunder, er praktisk, hvis du vil låne din GoPro ud, uden at skulle bekymre dig om, at den kommer tilbage med et hukommelseskort fyldt med uheldige skud af rygsækken. Og kombinationen af alle videooptagemuligheder, inklusive ‘field og view’ og manuelle Protune-kontroller, i én enkelt menu betyder, at det nu er meget nemmere hurtigt at finjustere sine indstillinger og blive kreativ.

På den negative side synes jeg, at den separate sorte indstillingsbjælke var en smule klarere på Hero 7 (ovenfor til højre). Og så er der stadig nogle irriterende brugervenlighedsproblemer: Hero 8 Black fryser nogle gange, når du scrubber gennem optagelser, og den er lidt for tilbøjelig til at skifte til portrættilstand (selv om den heldigvis kan låses, så den fastholdes i landskab).

Samlet set er brugeroplevelsen med GoPro stadig noget, der kan dele vandene – jeg fandt den grundlæggende fin og som en stor forbedring i forhold til tidligere GoPro-kameraer, men vores videoproducer synes, at styringen ved hjælp af touch-skærmen sommetider grænsede til det frustrerende.

Men realiteten er, at et kamera på denne størrelse altid vil give visse brugervenlighedsproblemer – og set i det lys, er Hero 8 Black stadig meget nemmere at betjene end de fleste andre actionkameraer, vi har testet.

Som på Hero 7 Black er der også mulighed for stemmestyring, så som “GoPro, start recording”, for håndfri kontrol. Selv om dette fungerer relativt stabilt, var jeg dog stadig tilbøjelig til at bruge funktionen som backup til den relativt mere sikre knapbaserede løsning.

GoPro Hero 8 Black – Funktioner og ydeevne

Den helt store nyhed på Hero 8 Black er det, som GoPro kalder for Hypersmooth. Det er en forstærket version af den allerede fremragende elektroniske billedstabilisering (EIS), som vi så på Hero 7 Black, og i modsætning til på forgængeren virker den nu under selv de vildeste 4K/60fps optagelser. GoPro siger, at den nu reelt er en virtuel udgave af deres Karma Grip. Hvilket jo egentlig er lidt af en påstand.

Før vi går mere i dybden med Hypersmooth, så er der fire andre forbedringer i forhold til Hero 7 Black. ‘TimeWarp’ er en fabelagtig ny timelapse-tilstand, der bruger Hero 8’s forstærkede stabilisering til at filme det, som GoPro selv kalder for en førstepersons “tur på et flyvende tæppe”. En ny funktion til still-billeder kaldet SuperPhoto fungerer som en slags super-auto-tilstand og ændrer dine indstillinger alt efter situationen. Kameraets mikrofon er blevet redesignet for at forbedre lyden. Og endelig kan Hero 8 Black livestreame via din smartphone, i første omgang på Facebook, men snart også på andre websteder som YouTube.

Så hvor godt fungerer så alt dette nye legetøj? Lad os begynde med den beskedent navngivne stabiliseringsfunktion, Hypersmooth.

I modsætning til i Sony’s FDR-X3000 er der ingen optisk stabilisering i Hypersmooth – det hele foregår elektronisk. Det fungerer ved at beskære dit billede med fem procent, hvilket betyder, at du mister kanterne af billedet for til gengæld at give kameraet noget plads til at kompensere for evt. rystelser eller vibrationer, der bliver opfanget af gyroskopet.

GoPro har ikke være voldsomt åbne omkring, hvordan Hypersmooth adskiller sig fra stabiliseringen i Hero 7 Black, ud over at sige, at der er tilføjet lidt mere hukommelse til Hero 8 Black, og at kameraet nu udnytter kraften i den GP1-processoren fuldt ud. Det er imidlertid tydeligt, at der, særligt ved håndholdte billeder, er tale om en klar forbedring.

Jeg prøvede at løbe en tur på den samme sti med hhv. Hero 8 Black, Hero 7 Black og en GoPro Karma Grip.  Selvom Karma Grip stadig vinder på udjævningen, så er den ikke så langt foran Hero 8 Black, som giver dig nogle flotte gimbal-lignende panoramaer, når du drejer om hjørner, og det slår helt klart det i forvejen imponerende Hero 7 Black. Det er ret imponerende og uden sammenligning den bedste elektroniske videostabilisering, du kan finde på et actionkamera.

Ikke at Hypersmooth er fuldstændig fejlfrit. Det er fremragende, hvis du for det meste tager håndholdte optagelser, men det kan ikke kompensere for alle rystelser. Da vi tog Hero 8 Black og Hero 7 Black med på en tur på Gokart-banen (som godt nok var bevidst hård, med svagt lys og pre-release firmware), var der stadig masser af vibrationer i optagelserne, og det var svært at skelne kvaliteten i optagelserne fra de to kameraer fra hinanden.

Men én ting, som GoPro siger er løst 100% med Hero 8 Black, er den rullende lukkemekanisme, som er den geléagtige effekt, man nogle kan opleve med objekter i hurtig bevægelse. Og vi har i vores tests indtil videre heller ikke se nogle tydelige symptomer på det, så det er endnu en bonus sammenlignet med GoPro’s tidligere Hero-kameraer.

GoPro Hero 8 Black – Timelapse, lyd og livestreaming

Så hvad med Hero 8 Blacks andre nye funktioner? Selvom idéen ganske vist ikke er helt ny, så er TimeWarp en sjov ny måde at optage timelapse på, som er rigtig godt lavet.

Normale timelapse-videoer bliver som regel bedst, når kameraet er statisk, og al bevægelse sker omkring det, da optagelserne ellers kan se ud som om, de kommer i ryk. Men med udjævningen i TimeWarp får man en rigtig god mulighed for at optage og dele hurtige ture i førstepersons-perspektiv, eksempelvis cykelture. Så forvent at se dem dukke op i dit Instagram-feed indenfor den nærmeste fremtid.

Justeringerne af mikrofonen har også båret frugt. Jeg satte en Hero 8 Black og en Hero 7 Black fast på min guitar, og man kan tydeligt høre forskellen – basen er dybere og mellemtonerne er meget klarere. Det er nu et rigtig godt valg til vlogging og hjemmelavede YouTube-videoer, især når de kombineres med det ‘lineære’ synsfelt (som fjerner den traditionelle fiskeøje-forvrængning), selvom denne tilstand dog endnu ikke er tilgængelig ved 4K-optagelser. De dobbelte mikrofoner gør fortsat også et godt arbejde med at reducere vindstøjen fra cykelture.

Hvis du optager noget mere udfordrende som en live-koncert, og du vil have god lyd på, så er det nok stadig en god idé at bruge en ekstern retningsmikrofon som en Rode Videomicro, der passer i USB-C-porten via en 3,5mm adapter. Men overordnet set er Hero 8 Blacks indbyggede lydkvalitet en stor forbedring sammenlignet med Hero 7 Black.

Endelig er der den nye live-streaming-funktion. Vi har prøvet den et par gange på Facebook, og det har virket fint. Du sætter funktionen op i GoPro-appen, som lader dig vælge, hvem du vil dele din livestream med (offentligt, venner eller ‘kun mig’) og hvad opløsningen skal være (Full-HD eller HD).

Når du har givet din stream et navn, skal du enten oprette forbindelse til et Wi-Fi-netværk eller bruge telefonens dataforbindelse som ‘mobilt hotspot’. Jeg har selv kun testet det på kontorets Wi-Fi netværk, så hvis du er ude i det fri (som jo er GoPro’s naturlige miljø), er der altid en risiko for, at dit netværkssignal ikke er stærkt nok til at understøtte streaming. Jeg afprøver snart denne funktion lidt mere under sådanne betingelser og opdaterer anmeldelsen, når jeg har fået det gjort.

GoPro Hero 8 Black – Video- og billedkvalitet

Videokvaliteten på Hero 8 Black er fremragende direkte fra kameraet. Men er den mærkbart bedre end på Hero 7 Black? Nej, der er en meget lille forskel i den dynamiske rækkevidde og farver, da kameraerne bruger samme processor, linser og sensorstørrelse. Og, som GoPro også fortalte mig, har hovedfokus ligget på at forbedre videostabiliseringen. Så hvis du overvejer, om du skal opgradere fra Hero 7 Black, så er videokvaliteten alene ikke tilstrækkelig grund til at gøre det.

Under nogle betingelser ser optagelserne lidt ‘varmere’ ud end hos forgængeren, men ellers har begge kameraer de samme rige farver i godt lys og en overraskende god evne til at håndtere mørke udendørsforhold, uden at det hele bliver til støj og udtværing, sådan som det ellers ofte er tilfældet med kameraer med 1/2,3″ sensorer. Selvom problemerne bliver større ved dårlig indendørsbelysning, tog jeg en masse videoer udendøre ved skumringstid, og jeg var ret imponeret over resultaterne.

For at få mest muligt ud af Hero 8 Black skal du bruge ‘Protune’-tilstanden, som øger bitraten på video og lader dig finjustere indstillinger som ISO, skarphed og eksponeringskompensation. Den giver dig også mulighed for at vælge mellem GoPro’s farvekorrektion eller en ‘flad’ profil, som giver dig mulighed for at farvebehandle optagelserne bagefter i Adobe Premiere Pro og lignende programmer.

Men hvis du ikke gider rode rundt med redigering, så er optagelserne ‘ud af boksen’ helt fine til de fleste former for ikke-professionel brug.

Det er fedt at have Hypersmooth-stabilisering slået til på den maksimale 4K/60fps indstilling, men der er et par begrænsninger, man skal huske på. For det første er det ‘lineære’ synsfelt stadig ikke tilgængeligt under 4K optagelser, så du bliver nødt til at optage med det klassiske ‘fiskeøje’-udseende. Og hvis du optager længere klip med denne tilstand, bliver Hero 8 Black meget varm – faktisk begyndte mit at lukke ned på grund af overdreven varme efter ca. 35 minutter. Så det er primært noget, man skal slå til ved korte klip.

Mere brugbart er nok Hero 8 Blacks slowmotion-tilstand. Du kan optage med 120fps i alle opløsninger op til 2,7K, eller 240fps i op til 1080p. Du skal bruge godt med lys for at få de bedste resultater – i mørke omgivelser fik vores klip en underlig blinkende effekt – men i dagslys kan du få nogle rigtig gode slowmotion-billeder af svømmere, der glider forbi eller mountainbikere, der skærer sig gennem vandpytterne. Det er ikke voldsomt meget bedre end på en smartphone, men i det mindste er Hero 8 Black velegnet til at optage fra nogle mere ekstreme vinkler og steder.

Og hvad med stillbilleder? Kan Hero 8 Black også matche din smartphone der? GoPro siger, at der bygget automatisk genkendelse af ansigter, smil og omgivelser ind i deres nye flagskib gennem den såkaldte ‘SuperPhoto’-funktion. Disse nye genialiteter skulle få kameraet til automatisk at justere indstillinger som hvidbalance og til at vælge de rigtige billeder til QuikStories, som er en funktion til automatisk redigering i GoPro’s Quik app.

Indtil videre har jeg dog ikke lagt mærke til den store forskel på mine billeder, når  ‘Superphoto’ har været slået til, sammenlignet med min Hero 7 Black. Det er stadig for tidligt at konkludere noget endeligt, men funktionen er i hvert fald endnu ikke på niveau med eksempelvis Huawei P20 Pro’s ‘Master A.I’-tilstand. 12-megapixelbillederne er dog helt ok, hvis bare de bliver taget i ordentligt lys, især hvis man bruger HDR.

Hvad still-billeder angår, er Hero 8 Black nok mere en backup end en rival til smartphones, men det er et robust, vandtæt rejsekamera til dem, der ikke gider slæbe rundt på noget større.

GoPro Hero 8 Black – Batteritid

En af ulemperne ved Hero 8 Blacks størrelse er, at der kun er plads til et forholdsvist lille batteri. Det har eksempelvis mindre end halvdelen af den kapacitet, man finder i batteriet på en Apple iPhone XS.

I praktiske termer betyder det, at du kan optage ca. 1t45m kontinuerlig video ved 1080p/30fps, hvilket er rimelig gennemsnitligt for et actionkamera. Det er mest begrænsende, når det kommer til optagelse i 4K/60fps – jeg kunne kun optage 45 minutter kontinuerligt på én opladning, om end kameraet reelt blev ubrugeligt allerede efter 35 minutter pga. overophedning.

Det er dog ikke usædvanligt og er hovedårsagen til, at selv større kameraer ofte har sat en 30-minutters begrænsning på deres videooptagelser i 4K. Men det er noget, man skal have i baghovedet, før man begynder at drømme om heldagsoptagelser i Hypersmooth-stabiliseret 4K.

Der er imidlertid tilbehør, der kan hjælpe – Hero 8 Black oplades via USB-C, så hvis du har en bærbar batteripakke med, kan du fylde den op, mens du er ude i marken (den tager ca. en time at genoplade). Der er også ladestationer som GoPro’s egen Dual Battery Charger, der kan holde på et par frisk opladte batterier.

 

Hvorfor købe GoPro Hero 8 Black?

I denne tid, med superkraftige smartphone-kameraer og billige actionkameraer til under 1000 kr., kan det virke som en unødig, og tilmed ret så tåbelig, luksus, at købe GoPro-topmodellen. Men Hero 8 Black demonstrerer, at premium actionkameraer har deres berettigelse på markedet – og det er det bedste, vi har set indtil nu.

Selvfølgelig er mange af dets hovedfunktioner (elektronisk billedstabilisering, livestreaming, 4K/60fps video, 8x slowmotion) tilgængelige på de fleste topmodeller indenfor smartphones, og det er kun en forholdsvis lille opgradering af den nu udgåede Hero 7 Black. Men det er kombinationen af disse funktioner med Hero 8 Black’s robuste, vandtætte design og dets uovertrufne udvalg af monteringsmuligheder, der gør det til en lækker tilføjelse til enhver actionfotografs værktøjskasse.

Selvom UIen på touchskærmen ikke er uden problemer, så er Hero 8 Black betydeligt mere brugervenligt end de fleste billigere actionkameraer, og der medfølger også smarte redigeringsmuligheder som Gopro’s Quik app til dem, der ikke orker at bruge timer på at gennemgå optagelserne bagefter. Den fantastiske elektroniske billedstabilisering betyder samtidig, at du får mange flere brugbare klip.

Den kendsgerning, at Hero 8 Black er helt vandtæt ned til 10 meter, selv uden brug af etui, er endnu et plus, og det er den forbedrede lydkvalitet fra den nydesignede mikrofon også.

Men det er selvfølgelig ikke perfekt – det kan blive meget varmt ved kontinuerlig videooptagelse i 4K, i en sådan grad, at det automatisk lukker ned. Sensoren er også stadig den samme størrelse som før, så det kan være en kamp at få brugbare optagelser eller slowmotion i dårlig belysning. Og så er der nok heller ikke tilstrækkeligt med nye funktioner til, at ejere af et GoPro Hero 7 behøver overveje at opgradere.

Men hvis du er på udkig efter et vandtæt kamera i lommeformat, som kan tage glimrende videoer fra vinkler, der er no-go for din mere begrænsede (og skrøbelige) smartphone, så er Hero 8 Black et af de bedste, du kan købe.

Plusser

  • Fremragende billedstabilisering
  • Forbedret lydkvalitet
  • Imponerende video og OK still-billeder
  • Vandtæt uden brug af etui
  • Stort udvalg af tilbehør og mounts
  • Nu med mulighed for live-streaming

Minusser

  • Kan blive ret varmt ved optagelse i 4K
  • Til tider sløv eller ikke-responsiv UI
  • Stadig forholdsvist dyrt

Konklusion

Det er kun et relativt lille skridt fremad i forhold til sin forgænger, men Hero 8 Blacks fremragende videokvalitet, stabilisering, brugervenlighed og store udvalg af mounts gør det til det bedste allround action-kamera på markedet.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her