De 5 bedste cykellåse
Oversigt over indhold
ToggleBor man i hovedstaden eller andre større byer, er der rigtig mange cyklister. Og hvor der er mange cyklister, er der også mange cykeltyve. Derfor gælder det om at sikre sin cykel på bedste vis, når man lader den stå ved stationen, skolen, arbejdet eller hvor man nu parkere den.
Når man køber en ny cykel, sidder der som regel altid en traditionel cykellås fastmonteret på cyklen, men de er rent ud sagt ikke noget som helst værd. Det tager en rutineret cykeltyv mindre en 10 sekunder at få den lås op, så en sådan lås forhindrer ikke mange cykeltyverier. Men hvilken cykellås skal man så vælge? Vi har undersøgt markedet og snakket med forskellige cykelforhandlere, og vi har fundet de 5 bedste cykellåse på markedet.
De 5 bedste cykellåse
Vi har på redaktionen lavet en masse research, læst en masse tests og snakket med flere cykelforhandlere. Og på baggrund af alle de informationer vi har fundet frem til, er vi kommet med vores bud på de 5 bedste cykellåse. Nr. 1 på listen var der slet ikke nogen tvivl om, hvorimod de andre 4 låse er lidt af en smagssag. De 5 modeller vi har valgt er:
1. ABUS Bordo 6000 Foldelås - Testvinder
ABUS Bordo 6000 er den absolut bedste cykellås på markedet! Ja det er lidt af et statement at komme med, men vi er heldigvis ikke de eneste, som har den holdning. For låsen er nemlig blevet kåret som vinder på flere andre test-sites, og er blevet anbefalet af eksperter på både Politiken og på TV2. TV2 satte endda en tidligere professionel cykeltyv til at teste forskellige cykellåse, og den model overgik alle de andre.
Bordo 6000 er ikke en helt almindelig lås, som man kender det fra andre modeller. Dette er nemlig en foldelås, som foldes ud lidt lige som en tommestok.
Låsen er lavet med 5 mm. hærdede metalplader der sidder sammen med solide drejeled, så den er en mellemting mellem en bøjlelås og en kædelås. Den har derfor ingen svage led, og er derfor meget svære at bryde op.
Udformningen af låsen gør at du kan låse både hjul og stel fast til et skilt eller en lygtepæl. Dette gør at en cykeltyv ikke kan tage cyklen under armen og bryde låsen op et ugeneret sted. Vil han have cyklen, skal låsen brydes op på stedet, og det er for besværligt og larmer for meget, da man skal bruge en vinklesliber.
Da cykellåsen kan foldes sammen, så fylder den ikke så meget. Den kan derfor nemt gemmes væk i tasken eller sættes fast på cyklen, når den ikke er i brug. En kædelås eller bøjlelås fylder mere, og er ikke lige så nemme at gemme af vejen når man cykler.
Modellen fås i forskellige længder og farver. Den viste på billedet ovenfor er 90 cm. og vejer 1080 g.
2. ABUS Granit X-Plus 540 Bøjlelås
ABUS Granit X-Plus 540 kommer ind på en flot anden plads. Den kunne lige så godt ha taget første-pladsen, da den har et opgivet sikringsniveau på 15 af 15, hvilket er superflot. Det kan førstepladsen ikke en gang prale med. Men trods det høje sikringsniveau, er den nemmere at bryde op. Og når jeg skriver nemmere, så er det ikke fordi en cykeltyv bare lige gør det på få sekunder. For at bryde denne lås op, kræver det en vinkelsliber, og det er de færreste cykeltyve der render rundt med sådan en i tasken, da den larmer for meget og giver for meget opmærksomhed.
Bøjlen er lavet i firkantet hærdet stål, og selve låsehuset virker utroligt solidt. Så man kan ikke bare lige dirke eller slå den op, som med nogen af de billige modeller. Det kræver kraftigt (og larmende værktøj) at bryde denne cykellås op.
Låsehuset holder fast i begge ender af bøjlen, hvilket betyder at man ikke blot kan skære bøjlen over ét sted, og så dreje huset. Man bliver nød til at skære bøjlen i begge sider, hvilket jo tager dobbelt så lang tid.
Men der er også et minus med Granit X-Plus 540 Bøjlelåsen, og det er udformningen og fleksibiliteten af den. En bøjlelås er beregnet til at låse cykelhjulet fast til stellet, og det er derfor ikke muligt at låse cyklen fast til et skilt eller en lygtepæl. Det betyder at en cykeltyv i princippet bare kan tage cyklen under armen og få låsen op et andet sted, hvor han kan arbejde ugeneret.
3. Kryptonite Evolution Mini-9 Bøjlelås
Kryptonite Evolution Mini-9 Bøjlelåsen er også en meget solid cykellås. Den har ikke lige så højt sikringsniveau som modellen ovenfor, men er også det billigere.
Evolution Mini-9 Bøjlelåsen er, som andre kvalitetslåse, godkendt af forsikringsselskaberne, så de dækker hvis du har en sådan lås monteret ved tyveri. Desuden er den også lavet af 3mm. hærdet stål, som gør det svært at skære over.
Cykellåsen kan købes i forskellige længder, således at man ved de lange modeller også har mulighed for at låse cyklen fast til et stationært objekt som f.eks. et træ, skilt eller en lygtepæl. Det kan stoppe selv den mest ihærdige cykeltyv.
Denne bøjlelås fra Kryptonite er forsikringsgodkendt og omfattet af Kryptonites egen livstidsgaranti. Så ved køb skal man registrere låsen på Kryptonites hjemmeside – så kan man altid genbestille nøgler, hvis man mister den. Det er smart.
Et stort minus ved denne lås, er at låsehuset kun griber fat i den ene ende af bøjlen. Det betyder at hvis man skære bøjlen over i den side hvor nøglen sidder, kan man vippe bøjlen ud af huset i den anden side. På de lidt dyrere modeller, sidder bøjlen fast i begge sider, hvilket gør at det tager dobbelt så lang tid for en cykeltyv at stjæle din cykel.
4. Trelock BC 680 Kædelås
Trelock BC 680 er en kraftig kædelås, som gør det utrolig nemt at låse cyklen fast. Den kan endda ofte nå igennem både stel og hjul og cykelstativ for en ekstra sikker fastlåsning.
Denne BC 680 kædelås fra Trelock, er deres mest sikre lås til dato. Låsen er produceret i hærdet stål, som består af 9,5 mm. bredde kædelinks. Den har et sikringsniveau på 6 ud af 6, og er derfor en af de bedste måder at sikre sin cykel på.
Kæden er overtrukket med et vandfast stof, som beskytter både kæden og din cykel. Cyklen bliver ikke ridset og kæden bliver ikke grim af overfladerust med tiden.
Den kraftige kæde gør dog at den vejer en del. Og da det er en kæde, kan man ikke bare montere den på cyklen når man cykler afsted – man bliver nød til at opbevarer den i sin taske. Men når det er sagt, så er det en rigtig gode cykellås til prisen.
5. Kryptonite Keeper 785 I.C. Kædelås
Kryptonite Keeper 785 er en kraftig og solid kædelås, hvor ledende er lavet af 7 mm. hærdet stål. Dette gør at den er utrolig svær at klippe over med en boltsaks. Der skal altså en vinkelsliber til – og det er ikke så tit at cykeltyvene render rundt med sådan en i tasken.
Kædelåsen er 85 cm. lang, hvilket gør den ideel til at låse cyklen fast til et stationært punkt, som f.eks et skilt, en lygtepæl eller et træ. Dette gør at en cykeltyv ikke bare tager hele cyklen med, i stedet for at brække låsen op.
Kæden er overtrukket med et vandfast stof, som beskytter både kæden og din cykel. Cyklen bliver ikke ridset og kæden bliver ikke grim af overfladerust med tiden.
Kryptonite Keeper 785 er forsikringsgodkendt og omfattet af Kryptonites egen livstidsgaranti. Så ved køb skal man registrere låsen på Kryptonites hjemmeside – så kan man altid genbestille nøgler, hvis man mister den.
Forsikringsgodkendt cykellås - Hvad betyder det?
At en cykellås er godkendt af forsikringsselskaberne, betyder blot at du er sikker på at de dækker hvis cyklen bliver stjålet. Men tjek med din egen forsikring om det kræver en ekstra cykelforsikring. Nogen steder går det under din indboforsikring.
En godkendt lås er Varefakta kontrolleret, hvilket betyder den både tåler vind og vejr, den opfylder de krav som er til en lås, den er svær at bryde op og at den er forsikringsdækkende i tilfælde af at cyklen bliver stjålet. For at se om låsen opfylder kravene, gennemgår den forskellige tekniske prøvelser.
Derefter vil en håndværker afprøve om han kan få den op med 7 forskellige slags værktøj. Det kan være alt lige fra en skruetrækker til rørtang. Håndværkeren vil slå, vride, klippe og save på samme måde, som man anser at en cykeltyv vil gøre det. Alle tests bliver overvåget af mindst 2 medlemmer af et sagkyndigt udvalg, som studerer om låsen har nogle svage punkter.
For at forsikringen skal dække et tyveri, kræver det som regel følgende:
- Have forsikringsgodkendt lås monteret på din cykel (Varefakta kontrolleret)
- Have låsebeviset på låsen (forhandlerstempel og underskrift er ikke nødvendigt)
- Kvittering på låsen
- Noterer stelnummer, nøglenummer og købsdato på låsebeviset
Hvilke forsikringsselskaber dækker cykeltyveri?
TRYG:
Har du en indboforsikring hos Tryg, er din cykel dækket for tyveri eller hærværk op til 12.675 kr. Men man kan tegner forskellige udvidelser som dækker for større beløb, samt dækker hvis du styrter.
CODAN:
Hos Codan dækker en almindelig indboforsikring ikke. Her kræver det en særskilt cykelforsikring, som dækker tyveri og hærværk. Derudover kan man tilvælge en Sportsudstyr dækning, som dækker øvrige skader på f.eks cyklen og løse cykeldele.
ALKA:
Har du en indboforsikring hos Alka, er din cykel dækket for tyveri eller hærværk op til 12.500 kr. Men man kan udvide sin forsikring så den dækker 25.000 eller 50.000 kr. Gør man dette, dækker forsikringen også hvis du styrter og ødelægger cyklen.
GF FORSIKRING:
Hos GF Forsikring kan man vælge cykeldækning, som tilvalg til sin indboforsikring. Tilvalget dækker op til 5000 kr. Man kan også vælge udvidet cykeldækning, som har en højere dækning.
TOPDANMARK:
Hos Topdanmark hører cykeltyveri under din indboforsikring. Ved tyveri dækker de cykler op til 15.000 kr. Har du er dyr cykel, kan man udvide dækning helt op til 90.000 kr.
Hvordan sikre man bedst sin cykel med en cykellås?
Udover at vælge en solid cykellås, som er godkendt af forsikringerne, skal man sørge for at sikre som mange dele på cyklen.
Din cykellås skal have fat i både stel og cykelhjul. Og meget gerne i cykelstativet eller et skilt. Kan låsen ikke nå et skilt, anbefales det at man køber en ekstra kædelås.
Lad vær med at friste tyven. Fjern alle løse lygter og hjelm hvis du forlader cyklen.
Har man en racercykel med Quick-release på hjulene, vil jeg anbefale at man tager forhjulet af, og låser det fast sammen med baghjulet, eller risikere du bare at mangle et hjul når du skal hjem.